De wintervoordelen van een groendak

Een groendak ziet er mooi uit en zorgt voor een gezondere en aangenamere leefomgeving. Door de vermindering van CO2 en de verbetering van de biodiversiteit heeft een groendak een positief effect op het milieu. Maar ook tijdens de winter biedt een groendak tal van voordelen. 

1. Langere levensduur

Een groendak verhoogt de levensduur van de dakbedekking. Het dak wordt beter beschermd tegen de invloeden van regen, hagel en zelfs sneeuw. Het verkleint de temperatuurschommelingen van het dak en kan hierdoor de levensduur aanzienlijk verlengen. 

2. Waterbeheer bij overvloedige regenval

In België kan het veel en lang regenen. Groendaken slaan het regenwater op in planten en substraat en laten het terugkeren in de atmosfeer door verdamping. Dit zorgt voor een aanzienlijke ontlasting van het rioleringsstelsel waardoor het overstromingsgevaar en de belasting van de waterzuiveringsinstallaties vermindert. 

Daarenboven vertraagt de afvoer van water bij regenbuien door middel van een buffereffect: wanneer de regen op het groendak valt, wordt het in verschillende lagen opgeslagen zodat het water pas in een later stadium de afvoer bereikt en zo de regenwaterafvoersystemen ontlast.

3. Warmte-isolerend en geluidsabsoberend

Een groendak werkt energiebesparend: het vormt een uitstekende isolatie waardoor uw bedrijf, werkruimte of woonst in de winter minder warmte verliest. De warmte-isoleren werking van een groendak in de winter is afhankelijk van de mate van vochtigheid van de verschillende opbouwlagen. Een groendak heeft daarnaast ook een extra geluidsabsorberend vermogen. Vooral het lawaai van neerslag, zoals regen en hagel, vermindert drastisch, maar ook omgevingsgeluid, zoals vliegtuigen, wordt gedempt.